måndag 18 januari 2021

Maderna himmavid

Nöbbelövs mosse med Vallkärra mader (CC 4.0)

Förra veckans läsning var ingen hägring (göteborgsk humor😉). De fyra titlarna växte samman till en etymologisk oas i de torra reklambladens öken. Nu har jag fyllt min ordkåsa till brädden.

Veckans ovanliga eller dialektala ord:

  "Snörmakare Lekholm får en idé" skrevs på 1920-talet och innehåller mängder av intressanta och ovanliga ord. 
  Sladderspegel - en reflexionsspegel som gjorde att man hade kontroll över gatans händelser genom spegelns vinklingar. Farfar Lekholm tog plats i en länstol vid fönstret i förmaket och kunde så följa folkvimlet.
  Knävelborr - farfar Lekholm var innehavare av en arkaiserande mustaschprydnad och vid det kungliga besöket i Kristianstad ges de följande beskrivning: "de silvervita knävelbårarna stodo vaxade och styva ut i luften på båda sidor". [Från tyskan knebelbart, sannolikt av tyskans knebel, 'tvärslå'.
  Mader - finns med i citatet om staden Kristianstad. I SAOB kan vi läsa - lågt liggande, gräsbevuxen mark; särskilt om mark som ligger längs ett vattendrag eller en sjö och tidtals översvämmas av vattendraget osv., sank ängsmark, kärräng. (Se bild ovan). Ordet mad är i avljudsförhållande till fornsaxiska mātha, fornengelska mǽd, eng. meadow; besläktat med latinets metere, 'meja', 'skörda'.
  Pilleknarkare - farbror Anders fru uppmanas ta en liten pilleknarkare. "Det piggar upp magsyran."
Det är en skämtsam benämning på sup; styrketår, ”hutt”. [Dialektalt uttryck från Skåne. Pilleknäck är en blandning av brännvin och madeira eller kaffe.]
  Antediluviansk - Kalle Lekholm ser en antediluviansk oxvagn när han anländer från Amerika. Enligt SAOB: något som gör intryck av att tillhöra en längesedan förfluten tid; i yttersta grad otidsenlig.

  Slutligen tar jag med ett av mina absoluta favoritord; schibbolet. När Tara Westover inleder sin skolgång blir klädstilen bland kamraterna ett slags schibbolet för att avgöra om de är fromma eller ej. Schibbolet = beteckning för något som karakteriserar eller utmärker något eller varmed man kan pröva någots kvalitet o. d.; (särskiljande) karakteristikon, skiljemärke. [hebreiskt ord som uttalades olika i olika delar av det gamla Palestina, därav betydelsen av ordet, såsom ett lösenord]

Veckans namnkoll:

Cardellska regementet - Preussaren Carl von Cardell (1764-1821) tjänstgjorde mestadels vid Wendes artilleriregemente och kom att spela en stor roll när det gällde att modernisera det svenska artilleriet som varit världsledande under trettioåriga kriget. Under sent 1700-tal hörde det dock hemma på museum. 

Dürkopps Diana - matematiker Lekholms fyra söner har alla hanterat en Dürkopps Diana. Dürkopp Adler GmbH, Bielefeld grundades som en symaskinsfabrik, men började 1885 att serieproducera cyklar.










  Gary Gygax - I "Oscar Waos korta förunderliga liv" drömmer Oscar om att bli en ny Gary Gygax (1938-2008), som var en amerikansk speldesigner och författare. Han är mest känd som upphovsman till Dungeons & Dragons, världens första kommersiellt tillgängliga rollspel, tillsammans med Dave Arneson.
  En av Oscar Waos favoritanime är The Macross saga. Det är en japansk science fiction anime, skapad av Studio Nue (mest framträdande designer Shoji Kawamori) och Artland 1982.
  Oscars syster Lola ser sig själv som Dominique och hon jämför snygga killen Aldo med Roark, två av karaktärerna i Ayn Rands bok "Urkällan".

  Vid Olympiska vinterspelen i Salt Lake City 2002 anordnades tävlingarna i längdskidåkning vid anläggningen Soldier Hollow i Wasatch Mountain State Park. Brigham Young University (där Tara Westover studerade) ligger i hjärtat av Wasatch Mountains. Wasatch betyder Blue Heron (amerikansk gråhäger) på shoshone-språk.

Veckans tecken eller symbol:

(Oscar II:s namnchiffer. CC 4.0)
  Kung Oscar II (1829-1907) besöker Kristianstad i "Snörmakare Lekholm får en idé". Stationshuset var prytt med kungens krönta namnchiffer och behängt med långa granrisgirlander.










I diktsamlingen "Bekantskap önskas med äldre bildad herre" går att läsa:
 
När dagen gryr och dom arbetsföra har bråttom brukar jag stå utanför Nordiska Kompaniets huvudentré. Jag bara står där. Och väntar.
Nordiska Kompaniet är välkänt för sin logotype, skapad 1902 av inredningsarkitekten David Blomberg (1874-1962).

I Tara Westovers biografi uttrycker hennes pappa att farmor går Illuminatis ärenden. Illuminat-orden är en av jur. professor A. Weishaupt år 1776 i Ingolstadt i Bayern stiftad, hemlig orden med deistiska och republikanska principer. (SAOB) [Orden använder sig av symbolen det allseende ögat.]
Veckans nordiska ord:

tuting - om omgång alkoholhaltig dryck; särsk.: toddy. [troligen av danskans tude, 'dricka sprit', 'supa']

kuscha - "Hon tog hans tystnad som tecken på att hon kuschat honom på allvar", ur Snörmakare Lekholm får en idé. Det betyder att tvinga (ngn) till lydnad eller undergivenhet, få (ngn) lydig eller spak, kujonera. En avledning av KUSCH; formen kusa (äv. i sv. dial.; jämför norskans kusa seg, 'böja sig ned')

Veckans slanguttryck:

greenbacks - ett uttryck som farbror Fredrik Lekholm använder sig av när han beskriver sitt handelsliv i Amerika. Ett slanguttryck för dollarsedlar. Namnet kommer så klart från färgen på sedlarna.

Veckans latin:

macadamianötter - Tara Westover tar jobb i Randys firma som säljer nötter. Macadamiasläktet (Macadamia) är ett växtsläkte med flera arter träd varav två har ätliga nötter och odlas kommersiellt. Trädsläktet har fått sitt latinska namn efter; Dr John Macadam (1827-1865), som var en skotsk-australiensisk kemist, medicinprofessor, australisk politiker och statsråd och medlem av Burke and Wills-expeditionen. 
  Tänka sig att det finns två John Macadams som haft stor betydelse för samhällsutvecklingen. John Loudon MacAdam (1756-1836) var en skotsk ingenjör och uppfinnaren av "macadamisation", en effektiv och ekonomisk metod för att bygga vägar. McAdam var väginspektör, fick sin metod antagen för hela England 1823 och blev 1827 överinspektör över rikets vägbyggnader. Det krossade stenmaterialet - makadam- bär hans namn.

Publius - ett vanligt personnamn under romarrikets historia. Tros ha samma ursprung som det latinska uttrycket publicus, 'folket' eller 'av folket'. Användes som pseudonym av James Madison, Alexander Hamilton och John Jay när de skrev sina berömda skrifter till amerikanska konstitutionens försvar. Tara Westover skrev en essä för professor Steinberg, i vilken hon jämför deras texter med Edmund Burkes.

Veckans yrkesbegrepp:

bävernylon - Kristina Lugn formulerar en fras om ett barn: Mitt vackra barn i bävernylon vad är det du tänker på? Bävernylon är ett tyg som tillverkas i Mosjöns väveri i Norge. Man valde att kalla det så eftersom det är glatt på utsidan, slitstarkt, vattenavstötande, varmt och inte låter fukt tränga in på insidan. På så sätt liknar det bäverns päls.

tinktur - Tara Westovers mamma tillverkar tinktur, drogextrakt i lösningsmedel (ofta färgat).

Tara Westovers mamma drabbas av pandaögon efter deras allvarliga bilolycka. Pandaögon = subkutana hematom (blåmärken) runt ögonen.

Taras dansgrupp får nya dräkter, men blir besvikna när det är tröjor från Fruit of the Loom.
Fruit of the Loom - är ett amerikanskt företag, bildat 1851, som tillverkar kläder, särskilt fritidskläder och underkläder. Företagets huvudkontor ligger i Bowling Green, Kentucky. Namnet är en parafras på det bibliska uttrycket "fruit of the womb", alltså livmodern och barnet. "Livmodern" vid klädestillverkningen är The Loom (vävstolen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ur vidundrets mun

Etymologen kastar ånyo ord över er. En kaskad av bestar, kriminella och undervattensmaskiner.  Veckans tecken eller symboler: alef - första...