måndag 15 februari 2021

I väntan på slasken


Den här veckan sörplar etymologen skånska, ndebele, sanskrit och lite Minecraft.

Veckans nordiska:

Drycken slush (se bilden) innehåller krossad is och det engelska namnet betyder 'smältande snö'. Ordet har använts sedan 1600-talet och med stor säkerhet har engelsmännen importerat det nordiska ordet 'slask'. Slask har bildats utifrån verbet, att slaska 'råka spilla; slabba; töa', och det har sannolikt ett ljudhärmande ursprung.


Veckans slanguttryck:

I boken "Brorsan är kung" blir Måns kompis med Mikkel som lär honom ett och annat skånskt uttryck.

lide bull - 'bull' betyder tråkigt, trist, dåligt och har kanske sitt ursprung i engelskans 'bullshit'
pulig - ett annat ord för fin eller gott.

Veckans tecken/symbol:

ghast - fientliga, manetliknande figurer i Minecraft. Inspirerat av adjektivet ghastly vars ursprungliga betydelse (1300-tal) var "inspiring fear or terror, hideous, shocking".

Endermen - är neutrala varelser i Minecraft med teleporteringsförmåga. De har fått sitt namn av att de kommer från "the underworld" känd som "the end".

spitfirehjul - har ingenting med det militära flygplanet att göra. Det är namnet på ett företag som tillverkar och säljer produkter till skateboard. Det bildades 1987 av Jim Thiebaud, ett före detta proffs.

Veckans namnkoll:

ollie - är ett trick inom skateboardåkning. Det går ut på att få brädan att hoppa upp från marken. Ollien genomförs genom att åkaren med bakre foten trycker ner bakdelen av brädan mot underlaget. Tricket uppfanns av Alan Gelfand, 1978, och hans smeknamn var "Ollie".


Nitzer Ebb - är en musikgrupp inom EBM (electronic body music). Gruppen startade i Essex England, 1982.

Yamunafloden - en biflod till Ganges. Namnets ursprung tros vara från sanskrit, 'yama' betyder tvilling.

Meghnafloden - även den har en flodarm till Ganges, och har stor helig betydelse i Bangladesh. Meghna betyder 'moln'.

lassi - är en yoghurtdryck. Namnet kommer från sanskrit 'lasika' som kan betyda serös eller salivliknande vätska. Ibland kan det vara bra att inte känna till ordets ursprung. 😉

Aga Khan - är titel på den andlige ledaren (imam) för Indiens ismailiter (en gren inom islam).

jollof-ris - är en smakrik och kryddig risrätt från Västafrika, med ursprung i Senegal. Den har fått sitt namn efter The Jolof Empire som härskade i regionen mellan 1350 och 1549.

Azontodans - är en dans- och musikgenre från Ghana med lite oklart ursprung. Själva stilen tros komma ur 'Apaa' som var ett sätt att uttrycka sin yrkesprofession genom dans, 'Apaa' betyder 'att arbeta'. Men ordet Azonto är från början ett negativt laddat ord för 'egensinnig flicka'.

Karen Millen - är en brittisk återförsäljare för damkläder som specialiserar sig på skräddarsydd design. Företaget grundades 1981.

pepitarutig - smårutigt textilmönster. Namnet har det fått från den spanska balettdansösen Pepita de Oliva (1830–1871).

Veckans latin:

mopaneträd (Colophospermum mopane) - är en trädsort som bara finns i södra Afrika. Colophospermum betyder 'oljigt frö' och mopane betyder just träd på det lokala tswana-språket.

ab ovo'från ägget', dvs. från första början.

matrona - fet och värdig äldre kvinna, av latin matro´na 'husfru'.

ligusterhäck - grenig buske med små vita blommor, ofta häckplanta, av latin ligus´trum med samma betydelse.

mönjefärgad - mönja är en typ av orangerött färgämne, från fornsvenska menia, av latin min´ium 'cinnober; mönja'.

Veckans ovanliga eller dialektala ord:

toyi toyi - sydafrikansk dans, importerad "upp till kamp dans" från Zimbabwe. Men i själva verket tros dansen ha sitt ursprung i en militär drill från Algeriet och att namnet kan härstamma från något arabiskt uttryck.

amacimbi - om ni inte är "äckelmagade" kan ni googla efter bilder. Det är en maträtt som består av maskarna som lever på ovan nämnda mopaneträd. Amacimbi är ett ord från ndebele-språket.

kraal - betyder inhägnad och är ett ord från afrikaans. Ordets ursprung är det portugisiska 'curral'.

skarn - (äldre ord) avskräde; usling; slinka. Ett allmänt germanskt ord med ursprungsbetydelse 'något utskilt'.

Veckans yrkesbegrepp:

revormsmönster - typ av hudutslag orsakat av svamp, från fornsvenska räformber; bildning till riva och orm i betydelsen 'mask'.

amygdala - räknas till det limbiska systemet och ligger direkt innanför hjärnbarkslagret på tinninglobens under/insida. Amygdala har en central roll i samband med att känslor av typen rädsla, skräck och vrede utlöses, samt för de justeringar av blodtryck, andning, hjärtverksamhet etc. som krävs för att försätta kroppen i larmberedskap. Från grekiskans amygdalē, 'mandel; tonsill'.

terylenkjol - Terylene är (varumärke för) en skrynkelhärdig polyesterfiber.

glencheckrutig - rutmönster i tyg, av engelska glencheck, med ursprung i glen 'dal' ( i de skotska högländerna) och check 'rutmönster'.

elastabyxor - gjorda av elasta(tyg), ett slags töjbart tyg av syntetfiber. Av tyskans elastisch; bildning till grekiska elastos´ 'tänjbar'.

1 kommentar:

  1. Det var många ord från olika delar av världen. Dricka slask? Nej tack.

    SvaraRadera

Ur vidundrets mun

Etymologen kastar ånyo ord över er. En kaskad av bestar, kriminella och undervattensmaskiner.  Veckans tecken eller symboler: alef - första...